Woningverkoop stijgt met 30 procent

By 11 maart 2017Geen categorie, Nieuws

In september zijn 9.289 woningen verkocht, een stijging van 30 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.

Ten opzichte van augustus 2013 is sprake van een daling, namelijk 6,9 procent. Dat blijkt donderdag uit cijfers van het Kadaster. De verkoop van hoekwoningen is met 43 procent het sterkst toegenomen ten opzichte van vorig jaar. De verkoop van appartementen laat met 18,4 procent de kleinste toename zien. Ten opzichte van augustus daalt het aantal verkochte woningen bij alle woningtypen, vooral bij vrijstaande woningen (-10,7 procent).

Provincies
In alle provincies zijn in vergelijking met vorig jaar meer woningen verkocht. Drenthe gaat aan kop met een stijging van 51,8 procent ten opzichte van vorig jaar. Overijssel profiteert het minst met een toename van 11,9 procent. Vergeleken met augustus 2013 daalt in alle provincies de woningverkoop, behalve Zuid-Holland (+0,1 procent). In Flevoland was de daling met 21,5 procent het grootst. Het aantal hypotheken nam met 6,6 procent toe ten opzichte van september 2012. Het aantal executieveilingen, 85 in september, daalde met 6,6 procent in vergelijking met 2012.

NVM
De Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) maakte vorige week bekend dat het aantal verkochte woningen in het derde kwartaal met 19,7 procent is toegenomen. Ger Hukker, voorzitter van de NVM, sprak toen de verwachting uit dat het aantal verkochte woningen in heel 2013 iets lager zal komen te liggen ten opzichte van vorig jaar. Het Kadaster en de NVM spreken echter op verschillende momenten van een verkochte woning. Het Kadaster registreert de verkoop op het moment dat bij de notaris de overdracht plaatsvindt, terwijl de NVM uitgaat van het moment dat de ontbindende voorwaarden in de koopakte verlopen wat een paar maanden eerder is.

© ANP | Door: NUgeld.nl/Rikke van Geest